Diamant wordt door de vier C’s gegradeerd: color (kleur), cut (manier van slijpen), carat (karaat) en clarity (zuiverheid of kwaliteit).

Diamant karaat
Het aantal karaat is simpelweg het gewicht van de diamant. Hoe groter de diamant, hoe zwaarder dus hoe meer karaat. Een karaat is onderverdeeld in 100 punten. Het gewicht wordt bepaald door de diamant op een speciale weegschaal te leggen. Men kan dan gewoon het aantal karaat aflezen. Een diamant van 0,50 karaat is een halve karaat of 50 punters.

De prijs hangt nauw samen met het aantal karaat. Als een diamant boven de kaap van de 1 karaat komt, stijgt de prijs exponentieel. Dus een diamant van 0,90 karaat kan aanzienlijk goedkoper zijn dan een gelijkaardige diamant van 1,10 karaat van dezelfde kleur en kwaliteit.

Als u op zoek bent naar een diamant van 1 karaat en de prijs past niet in uw budget bekijk dan een diamant van rond de 0,95 karaat. Het prijsverschil is aanzienlijk en u kan de twee haast niet van mekaar onderscheiden als u ze naast mekaar legt.

Diamantkleur
Diamanten worden op kleur gegradeerd door middel van een set van master stones. De diamant grader vergelijkt de kleur van de steen die hij of zij sorteert of gradeert met de kleur van één van de stenen van de master set. Dit is hoe de kleur van een losse diamant bepaald wordt.

De beste of de hoogst mogelijke kleur is de kleur D. Er is niet zoiets als een A, B of C kleur. De schaal begint met D en loopt tot Z. De kleuren D tot en met H worden beschouwd als goede witte kleuren. Als u een diamant koopt, tracht dan binnen de D tot H kleur te blijven. Indien een specifieke diamant een D of E kleur is en deze ligt niet binnen uw budget, dan kan u de prijs altijd eens vergelijk met een G of H kleur. Het verschil in prijs is aanzienlijk en u heeft nog steeds een mooie witte diamant.

Voor het graderen van diamant worden de vier C’s gebruikt: color, cut, clarity en carat. Dit geldt voor zowel witte diamant als gekleurde diamant maar de intensiteit van de kleur kan de waarde aanzienlijk verhogen.

Zuiverheid
De derde C is de clarity ofwel de zuiverheid. De zuiverheid duidt op de verschijning van de diamant. Indien de diamant helder en vrij van inclusies is, spreken we van een goede zuiverheid. De meeste onzuiverheden of insluitsels kunnen enkel met een vergrootglas gezien worden.

Kleine onzuiverheden in een diamant zijn aanvaardbaar. Vele mensen verkiezen enerzijds een iets grotere diamant zelfs als deze onzuiverheden of insluitsels heeft. Maar anderzijds kan en grotere diamant met insluitsels minder waard zijn dan een kleine diamant met geen insluisels. Dit toont aan dat de zuiverheid of clarity een erg belangrijke C is.

De insluitsels van een diamant worden in kaart gebracht op het certificaat dat de diamant begeleidt zoals een vingerafdruk wat later zelfs voor identificatie kan gebruikt worden indien de diamant ooit gestolen wordt.

De beste zuiverheid is IF of LC wat voor Internally Flawless of Loupe Clean staat. Soms wordt ook wel eens F voor Flawless gebruikt maar dit is eigenlijk geen goede benaming: indien er een krasje op de diamant zou komen, is deze niet meer niet Flawless. Een kras op de oppervlakte kan gemakkelijk weg gepolijst worden maar de benaming IF of LC is hoe dan ook toepasselijker.

Andere zuiver heden zijn VVS (VVS1 en VVS2) wat Very Very Slightly Included betekent, VS (VS1 en VS2) wat Very Slightly Included betekent, SI (SI1, SI2 en SI3) wat Slightly Included betekent en ten slotte P (P1, P2 en P3) wat Piqué betekent.

VVS, VS en SI diamanten hebben onzuiverheden die niet zichtbaar zijn met het blote oog. De inclusies zijn enkel zichtbaar met een loupe met vergroting x 10. Piqué heeft inclusies die zichtbaar zijn met het blote oog.

Als u een diamant koopt, probeer dan voor IF of LC of VVS te kiezen indien zij binnen uw budget vallen of voor VS. Een SI kan ook zijn goed, maar het hangt af van diamant tot diamant.

Het is uiteraard niet enkel de Cut, Carat, Color en Clarity die de waarde van een diamant bepalen. Er is ook nog fluorescentie en de verhoudingen van het slijpen, om er maar enkele te noemen, maar de 4 C’s zijn een goed begin.

Diamant cut
De cut (de snee) verwijst enerzijds naar de vorm die de diamant heeft. De sneeën die op de diamant gemaakt worden, noemen we facetten. De ronde diamant met 57 facetten is het populairste en wordt de round brilliant cut genoemd, bij ons beter bekend als briljant. Andere populaire vormen zijn de emerald cut in de vorm van een smaragd, de marquise cut in de vorm van Amerikaanse football en vandaar door sommige mannen ook wel eens de football cut genoemd en de prinses cut die vierkant is. De prinses cut is bij sommige dames vrij populair als verlovingsring. Er wordt wel eens gefluisterd dat een man ongeveer twee maanden salaris voor de verlovingsring in gedachten moet houden.

Andere populaire cuts zijn de peervorm, de ovale vorm en de hartvorm. Maar ze komen allen minder voor. De meest verkochte diamanten zijn nog steeds de briljanten of round brilliants, de diamanten met een ronde vorm. Een briljant is een ronde diamant. Bijgevolg is iedere briljant een diamant, maar niet iedere diamant is een briljant.

De cut verwijst anderzijds naar de kwaliteit van het maken van de diamant. Ongelijk of slecht geplaatste facetten kunnen de waarde en de kwaliteit van de diamant negatief beïnvloeden.